30 Temmuz 2012 Pazartesi

Film Arası: Madeleine Vionnet


1930'lu yılların modasına damgasını vurmuş olan bu hanımefendi, 'verev' kesimi moda dünyasına kazandırmasının yanısıra , o zamanlarda sıkça kullanılan korselerden kadınları kurtarmış ve ürettiği modern ve yenilikçi tasarımlarıyla bugün bile pek çok tasarımcıya ilham veren unutulmayacak bir isim olmayı başarmış biri.      
Daha önceden bu isme rastladıysanız eğer, vücut hatlarını gizlemeyen, aksine bedenin doğallını ve tüm kıvrımlarını gösterecek şekilde tasarımlar yaptığını, antik dönemlerden ilham aldığını, çizim yapmayı bilmediği için oyuncak bebekler üzerinde çalıştığını ve Marlene Dietrich, Katharine Hepburn, Gloria Swanson gibi dönemin en ünlü isimlerini giydirdiğini de biliyor olabilirsiniz. Madeleine Vionnet bu dünyadan göçeli çok oldu ancak Vionnet markası hala yenilikçi tasarımlar üretmeye devam ediyor. Fazla uzatmadan sözü Vionnet'e bırakmak gerek, 30'lu yıllardan bugüne uzanan bir güzelliği görebilmek için. 

  

 
 
                        

 

 




 


 
 

 

 

 


 


 
"when a woman smiles, then her dress should smile too."

25 Temmuz 2012 Çarşamba

Bu şıklık demektir!


Romantik komediler hakkındaki düşüncelerimi bu tarz filmlerin giyinişine yakından baktığım yazımda daha önceden belirtmiştim. Bu janrın delisi olmadığımı ve bu türe ait bazı filmleri hiç hazetmediğimi yazdığım o yazıdan bu yana neyse ki düşüncelerimde bir değişiklik olmadı:-) Yanlış anlaşılmasın dün gece seyrettiğim This Means War romantik komedi türünün uzak durulması gereken örneklerinden değil, en azından bana göre. Bir sürü mantıksızlık ve gerçek hayatta gerçekleşmesi pek mümkün olmayan olayları içeren hafif, eğlenceli bir seyirlik. Keyif alıp güleceğiniz ya da tam tersi 'aman bu da ne ya' deyip kapatacağınız bir film olabilir yani. Bakın ne garip film, iki farklı hissiyatı da yaşatabilir size, yani tamamıyla o anki psikolojik durumunuza ya da bu türe olan yaklaşımınıza bağlı. Yok romantik komediler hakkında konuşmasam daha iyi, saçmalamaya başladım sanırım:-)

Şayet filmi izlerseniz, ya da izlediyseniz Lauren karakterini canlandıran Reese Witherspoon'un giydikleri gözünüzden kaçmayacaktır. Romantik komediler genelde karakterlerine zengin bir gardrop bahşederler. This Means War'da da tam anlamıyla böyle bir durum söz konusu. Gelir seviyelerinin üst düzeylerde olduğundan şüphe duymadığımız karakterler en göz alıcı kıyafetlerle karşımıza çıkıyorlar. Erkelerin günlük kıyafetleri ve takım elbiseleri çok hoş ama haliyle kadın karakterimizin şıklığı diğer iki erkek karakterimize göre biraz daha dikkat çekici. Yüksek topuklar üzerinde mini elbise ve etekler, dar pantolonlar ile oluşturulmuş bir stil seyrettiğimiz. Witherspoon'u filmde, film dışındaki kendi stilinde bile giymediği kadar çok topuklu ayakkabıyla görebilirsiniz. Oyuncunun sahip olduğu müthiş bacaklar kısa elbiseleri oldukça iyi taşımasına yardım ederken, giydiği yüksek ökçeli ayakkabılar da uzun olmayan boyunu başrolü paylaştığı rol arkadaşlarına yakınlaştırmasını sağlıyor. Kostümler en şık parçaları bir araya getiren bir ekip tarafından oluşturulmuş. Filmin kostüm tasarımcısı Sophie De Rakoff (ya da diğer adıyla Sophie Carbonell) ancak nedense filmin imdb'de yer alan ekip listesinde kendisinin adı yer almıyor. Daha önce de pek çok kez Witherspoon ile çalışmış olan tasarımcı, giydirdiği oyuncunun sahip olduğu fiziksel özellikleri de ne kadar iyi tanıdığını bu filmde tam anlamıyla gösteriyor. Ben Reese Witherspoon'un kendi yaşamında sahip olduğu stili de çok beğenirim. Filmdeki tarzına yakın ama tabii çok daha sade ve doğaldır. Şurada bu stili takdir ettiğimi çok açık bir şekilde görebilirsiniz:-)