8 Ekim 2010 Cuma

Eiko Ishioka : İddialı filmler, muhteşem kostümler

 
İşte beyazperdede görüp görebileceğimiz en sarsıcı, en görkemli ve en büyüleyici tasarımlara imzasını atmış bir isim. Yalnızca kostüm tasarımcılığı değil başka alanlarda da yaratıcılığını gösteren büyük bir sanatçı. Eiko Ishioka'nın kostüm tasarımcısı olarak içinde bulunduğu filmler tıpkı onun tasarımları gibi yaratıcılığını sınırsız bir şekilde gösterebileceği tarzda cüretkar ve sarsıcı filmlerdi. The Cell, The Fall, Bram Stocker’s Dracula ya da Theresa: The Body of Christ rüya ve bilinçaltının, gizemli ve karanlık bir dünyanın içinde ilerleyen öykülere sahip yapılarıyla Ishioka'nın oluşturduğu kostümlerin yarattığı enerjinin yolunu bulacağı bir dünyayı anlatıyorlardı. Henüz kostüm işine bulaşmamışken Eiko grafik tasarım ve art direktörlük alanında göze batan yapıtlar ortaya çıkartmıştı bile. Sinemayla ilk buluşması yönetmen Paul Schrader'ın Mishima: A Life in Four Chapters filminde prodüksiyon tasarımcısı olarak görev yapmasıyla oluyor. Schrader hem  "Eiko by Eiko"(Ishioka'nın çalışmalarını topladığı kitabı) kitabında yer alan eserlerden hem de Francis Ford Coppola'nın başyapıtlarından Apocalypse Now filminin Japonya gösterimi için tasarladığı posterden etkilenip Eiko ile çalışmaya karar veriyor. Ve iyi ki veriyor çünkü sonrasında Eiko'nun muhteşem tasarımlarını beyazperdede izleyebileceğimiz bir sürecin yolu açılmış oluyor.

Francis Ford Coppola'nın gotik Dracula'sında Eiko beyaz, kırmızı ve yeşili iddialı çizgilerle birleştirerek erotizm ve korkuyu aynı potada eritiyor ve Akademi'den sonuna kadar hak ettiği bir Oscar'ı kapıyor.   Bir seri katilin hastalıklı beyninin içinde dolaştığımız The Cell filminde yönetmen Tarsem Singh'ın kusursuz bir şekilde oluşturduğu bilinçaltı dünyasını yarattığı kostümlerle müthiş bir şekilde tamamlıyor.  Bilinçaltı gibi oldukça özgür olunabilecek bir alanda son derece cesur tasarımlara imzasını atıyor. Yine son derece görkemli ve cesur tasarımlara imzasını attığı ama The Cell kadar karanlık olmayan bir dünyanın anlatıldığı The Fall filminde yönetmen Tarsem Singh ile tekrar çalışıyor. Birbirlerini çok iyi tamamlayan bu ikili birlikte çalışmayı sevmiş olacak ki Eiko'nun son projesi de yine bir Singh filmi. Björk'ün kliplerinde de imzası bulunan sanatçının sinema dünyasındaki çalışmalarının yanı sıra Kanadalı ünlü sirk topluluğu Cirque du Soleil'in ve 2008 Beijing Olimpiyatları'nın kostümlerini de yapmışlığı var. Eiko Ishioka yaptığı her tasarımda insanı büyüleyen, filmlerin ruhunu yakalayabilen bir sanatçı.

Dracula - 1992







The Cell - 2000






The Fall - 2006









Theresa: The Body of Christ - 2007








Cirque du Solei için yaptığı çalışmadan


Apocalypse Now filminin Japonya gösterimi için yaptığı poster tasarımı



1 yorum:

justine dedi ki...

Merhaba,
The Cell filminin kostümlerini unutamam. Hepsi birer "happening" ürünüydü sanki. Hatta "happening"in kendisiydi onlar!:)
Blog çok güzel, hoşça kal.