23 Ekim 2010 Cumartesi

Korkutmak istiyorsan önce stilini oluştur!


Korku filmlerinde içimizi ürperten, yerimizden zıplamamıza neden olup tüylerimizi diken diken eden tüm o korku filmi karakterleri makyajsız ve kostümsüz halleriyle bizi korkutmak isteselerdi; sanırım ekstra bir çaba sarfetmeleri gerekirdi. İçlerindeki kötülüğü kostüm ya da makyaja başvurmadan da ortaya çıkartıp akıllarımızda yer etmeyi başaranlar da yok değil; ama sinema tarihine geçen bir çok korku filmi karakteri cinayetlerini işlemeden, önce makyaj sonra kostüm odasına mutlaka uğramıştır. Elimizde olsa bir kaşık suda boğuvereceğimiz bu karakterlerin giydiklerine şöyle bir bakalım;

The Texas Chain Saw Massacre filminde Leatherface adından da anlaşılacağı üzere öldürdüğü insanların derisiyle yaptığı bir maskeyi yüzünde gururla taşıyor. Kendine özgü bir şıklığı olduğu söylenebilir zira ne kadar kirli ve eski de olsa takım elbiseyle dolaşıyor. Aslında Leatherface için söylenebilecek en doğru şey yetiştiği ortamın ona başka türlü olabilme şansını tanımamış olması. Her biri farklı tarzda sapkınlıklara sahip tuhaf ailesine baktığımızda "Leatherface'e ne oldu da böyle oldu" diye düşünmemize pek gerek kalmıyor.

The Texas Chain Saw Massacre - "Leatherface"


A Nightmare on Elm Street'de ise mahallenin gençlerine bir gram uykuyu çok gören Freddy Krueger diğer korku karakterlerinin arasında en renkli olanı. Gerek tavırları gerekse cinayetleri işlerken edindiği alaycı ve komik üslubuyla komedi-korku çizgisinde duran Krueger, üzerinden hiç çıkartmadığı kırmızı-yeşil çizgili kazak ve fötr şapka ile dolaşıyor. Giyim tarzı olarak diğer katillerden  kolayca ayrılan sevimli katilimiz dört bıçaklı eldiveniyle ve yüzündeki muhteşem yanık makyajıyla Elm Sokağı sakinlerinin uykularını kaçırmaya devam ediyor.
A Nightmare on Elm Street - "Freddy Krueger"
Halloween filminin cinayetlerini işlemeye çok küçük yaşta başlamış, tehlikeli ruh halinde hiçbir iyileşme belirtisi göstermeyen abla takıntılı Michael Myers en ürkütücü görüntüye sahip olanlardan biri. İletişime açık olmayan Michael, lacivert işçi tulumu ve oyuncakçı dükkanından aşırdığı Kaptan Kirk'den türetilmiş maskesiyle dehşet saçıyor.  Göz kısımları alınmış beyaz maskenin ardında tek bir kası kımıldamayan bir yüz var. Kurbanlarının ardından koşmayıp ağır adımlarla yürümesi yüzünden sakin ve ağırbaşlı bir karaktere sahip olduğunu düşündüğüm Michael, emekçi ruhuyla Cadılar bayramında çalışan tek işçi diyebiliriz.

Halloween - "Michael Myers"
 

Hayırlı gün olarak görülen güzelim cuma günlerimizi rezil eden Friday the 13th filminin kurbanı bol karakteri Jason Vorrhees giyim tarzı olarak Michael Myers'a benziyor. Aslında Jason'ın cinayetleri işlemekte kendince pek çok sebebi var. Bir yönüyle kurban, bir  yönüyle katil olan Jason, Crystal Lake kampının her ortamda sevişmeye hazır, şımarık ve aptal gençlerini öldürüken çok üzüldüğümü söyleyemeyeceğim. Mazisinde acılı bir hikayeyi barındıran Jason deforme olmuş yüzünü serinin ilk filmlerinde iptidai bir yöntemle saklarken daha sonra kurbanlarının birinden aldığı buz hokeyi maskesiyle stilini oturtmayı başarıyor. Her taraftan yırtılmış kazak ve montunu da unutmamak lazım. 13. Cuma'dan bahsetmişken çok yönlü sanatçı Tom Savini'nin adını anmadan geçmeyelim çünkü Savini Jason'ın görüntüsünü oluşturan kişi. Yaptığı makyajın ve ortaya çıkarttığı görüntü üzerine Savini'ye ellerine sağlık diyorum.

Friday the 13th - "Jason Voorhees"

Tom Savini Jason Voorhees'i oluşturuyor;
          


Tüm zamanların en korkunç filmleri tarzındaki listelerde birinciliği elden bırakmayan The Exorcist'in masum ve zavallı Linda Blair'ini ele geçiren şeytan ise tam bir makyaj güzeli. Giyim stilinden bahsetmek pek mümkün değil çünkü aklı fikri midemizi bulandırmaya yönelik hareketler sergilemekte. Üzerinde de zavallı kızın geceliği var zaten ama onu da leş gibi yaptığı için ne giydiği pek umrumda değil. Olağanüstü makyajın sahibi ise konusunda oldukça uzman bir isim: Dick Smith.

The Exorcist - "Demon/Regan"
Linda Blair'in makyajsız ve şeytana dönüşmüş hali;
 

Dick Smith Linda Blair'in dublörü Eilleen Dietz üzerinde şeytanı oluşturuyor;
Saw filminin hem fiziksel hem ruhsal anlamda hastası Jigsaw ise aralarında en az ısınabildiğim ve ilk filmden sonra faaliyetlerini takip etmediğim bir isim. Şıklık konusunda diğer katillere göre kendisine daha çok dikkat ediyor. Takım elbise tarzı bir şey giyiyor ve en önemlisi papyon takıyor! Tabii onun da çok bilinen bir maskesi var. Beyaz ve kırmızı renklerini bütünleştiren bu maskenin yanak kısımlarına iç içe yuvarlak daireler çizilmiş.

Saw - "Jigsaw"
 



Komedi ve korkuyu aynı potada eriten Scream filminde içindeki fazla enerjiyi dışarıya insanları öldürme yoluyla aktaran katil(ler) giyinirken yine maskeye başvuruyor ve en bilindik korku yüzlerinden biri oluveriyor. Çok sevdiğim Edvard Munch'un Çığlık tablosundan esinlenilen beyaz maske, başlıklı siyah bir pelerinle tamamlanmış. Bu filmdeki gençlerimizin sorunu ise fazla korku filmi izlemiş olmaları ve akabinde yaşadıkları sıkıcı ortama biraz renk getirmek istemeleri.
Scream
 







Korku filmindeki karakterlerin içlerindeki kötücüllüğü keşfettikten sonra stilleri konusunda kafa yordukları bir gerçek. Demek ki neymiş; etkileyiciliğini arttırmak istiyorsan tarzına dikkat edeceksinmiş!

10 yorum:

justine dedi ki...

Harika bir yazı, müthiş bir çalışma! Korku film karakterlerinin hepsine ayrı bir "sevgi" besliyorum, bayılıyorum da, kıyafetlerinin böyle incelenmesine hayran kaldım! Ben özellikle Freddy'nin çizgili kazağını beğeniyorum. Adama da yakışıyor tabii, başkası giyse olmaz:p Leatherface'in her şekil ve durumda kıravat takması ise takdire şayan:))
Çok beğendim yazını, sarıldım canım.

Adsız dedi ki...

Clea, yazını şimdi okuyabildim canım. Hem esprili hem de oldukça yetkin bir yazı olmuş. Okurken gerçekten çok zevk aldım. Bence bu tarz yazılara devam etmelisin.Ben çok şey öğrendim, öğrenirken de eğlendim. Yazı konusu ise takdire şayan. Tam onikiden vurmuşsun. Bravo!

Adsız dedi ki...

Awesome bilgi, yazı yazar için çok teşekkürler. Şimdi bana anlaşılabilir, etkinliğini ve önemini akıllara durgunluk veren bir. bir kez daha ve iyi şanslar teşekkür ederiz!

Adsız dedi ki...

Burada Gerçekten bilgilendirici blog yazısı arkadaşım. Ben sadece yorum ve kaliteli iş tutmak demek istedim. Ben şimdi blogunuza bookmarked oldum ve arkadaşım gelecekte daha fazla okumak için döneceğim! Ayrıca iyi benim mütevazı bence günlüğü iyi gider tema renkleri tercih:)

Adsız dedi ki...

You seems to be an expert in this field, good post and keep up the good work, my buddy recommended me it.

My blog:
Meilleur Taux puis rachat de credit locataire

Adsız dedi ki...

My neighbor and I had been simply debating this specific topic, he is normally looking for to show me incorrect. Your view on this is great and precisely how I really feel. I simply now mailed him this website online to point out him your individual view. After wanting over your web site I e-book marked and can be coming back to learn your new posts!

Adsız dedi ki...

I just added your website on my blogroll. I may come back later on to check out updates. Excellent information!

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Really great article with very interesting information. You might want to follow up to this topic!?! 2011

Adsız dedi ki...

good day giyinenfilmler.blogspot.com owner found your site via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer to dramatically increase traffic to your blog http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer die service why seo backlink service page rank backlinks Take care. John