5 Kasım 2010 Cuma

Frida: Danseden Siyah Elbise


Frida filminde Ashley Judd ve Salma Hayek'in tutkulu bir şekilde tango yapıp sonunu bir öpücükle taçlandırdıkları sahne, sanırım filmin en çok bilinen anlarındandır. Genelde filmlerde yer alan dans sahneleri video kanallarında çok tıklanır, hele ki bu dans sahnesi iki güzel kadın arasında geçiyor ve ateşli bir öpücük içeriyorsa! İşte bu sahnede yer alan iki dikkat çekici elbise var. Biri Salma Hayek'in (Frida Kahlo) kırmızı elbisesi, diğeri ise Ashley Judd'ın (Tina Modotti)  taşıdığı boncuk işlemeli siyah elbise. Hayek'in elbisesi mükemmel bir kırmızıya sahip ama Judd'ın siyah parti elbisesi kesinlikle dikkat çekicilik açısından birkaç adım önde gidiyor.

Filmin kostümleri ayrı bir başlık açtıracak kadar iyi aslında ve tabii tasarımcısı da öyle. Julie Weiss 79 yılında Tony Ödüllerine aday olmuş bir isim. Ayrıca bu filmle yani Frida'yla ve Twelve Monkeys filmindeki tasarımlarıyla elde ettiği iki Oscar adaylığı bulunuyor. En taze tasarımlarını henüz bizde gösterime girmemiş dönem filmi Secretariat'da Diane Lane'in üzerindeki kostümlerde görebileceğimiz Weiss, Judd'ın siyah elbisesinde derin bir sırt dekoltesi kullanmış. Tabii dekolte sadece sırtla sınırlı değil, yan taraflarında da oldukça derin bir dekolte bulunuyor. Elbisenin üzerinde gözü yormayan bir şekilde belirli aralıklarla kristale benzeyen taşlar işli. Aynı taşlar/boncuklar elbisenin sırtında ve koltuk altı kısmında bağlayıcı tarzda, birkaç sıra halinde kullanılmış ve bu detay elbiseyi çok farklı aynı zamanda zarif göstermiş. Alt kısmına yapılan bir büzgüyle aşağıya doğru biraz daraltılan kostümün bu kadar şık gözükmesinde elbiseyi layıkıyla taşımayı beceren Ashley Judd'un da payı var. Judd kostümüne son derece yakışan topuzu ve makyajıyla devrimci fotoğrafçı Tina Modotti rolünde hafızalarımızda yer etmeyi beceriyor.

Kostümün tamamını gösteren fotoğrafları bulmakta biraz zorlandım ama filmdeki tango sahnesini içeren videoda kostüm tüm ayrıntılarıyla gözüküyor. Ayrıca Tina Modotti'nin çalışmalarını merak edenler için ; http://www.kunsthauswien.com/en/exhibitions/tina-modotti








Hiç yorum yok: