18 Haziran 2011 Cumartesi

Danilo Donati: İtalyan havası


Kızlarla (Justine&Serap) her yaz niyet edip bir türlü gerçekleştiremediğimiz İtalya seyahati ne yazık ki bu yaz da gerçekleşemedi ve bir sonraki senenin karanlık ve belirsiz geleceğinde yerini aldı. Bir sonraki yaza kadar sadece Roma dondurması yiyerek kendimizi avutamayacağımızı düşündüğümden İtalyan bir tasarımcıya bloğumda yer verip içimizdeki İtalya hasretini biraz olsun dindirmek istedim. Danilo Donati, İtalya topraklarında yetişen en yetenekli sanatçılardan biri. Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini, Franco Zeffirelli gibi yönetmenlerin filmlerinde yeteneğini konuşturarak, o gösterişli ve sarsıcı dünyalarının oluşmasına katkıda bulunan bir isim.

Donati'yi sadece kostüm tasarımcısı olarak tanımlamak doğru olmayabilir aslında, çünkü kendisinin aynı zamanda yapım tasarımcısı ve sanat yönetmeni kimliği de bulunuyor. Sanatçının çalıştığı filmler arasında görsel anlamda insanı şaşkına çeviren, hikayesi açısından insanı zorlayan, bambaşka bir dünyanın kapılarını açan filmler bulunuyor. Hemen hemen çektiği her filmde birlikte çalıştıkları Fellini'nin "Satyricon" ya da "Casanova"'sı veya Pasolini'nin "Salo-Sodom'un 120 Günü" gibi. Bu zorlayıcı filmlerdeki çalışmaları Donati'nin kafasında yarattığı o müthiş dünyanın usta yönetmenlerin zihninden çıkanlarla birleştiğinde ne kadar sarsıcı ve etkileyici olabileceğinin kanıtı. Donati'nin tasarımlarında sıradan çizgilere rastlamak neredeyse imkansız gibi. İçinde bulunduğu filmlerin yapısı da buna uygun olunca tasarımcı çizgilerini uçuk noktalara doğru rahatça götürebilmiş gibi gözüküyor. En sade tasarımlarını Roberto Benigni'nin çok bilinen filmi "La vita è bella"'da görebilirsiniz. Donati'nin çalışmalarını son kez konuşturduğu film, yine Benigni'nin "Pinocchio"suydu. Sanatçı iki kez Akademi tarafından ödüllendirildi; Fellini'nin Casanova'sı ve Zeffirelli'nin Romeo and Juliet filmlerindeki çalışmalarıyla.

Danilo Donati, çalıştığı iddialı filmlere yakışacak derecede iddialı tasarımlarıyla sinema dünyasını zenginleştrimiş bir sanatçı. Kendisi 2001 yılında aramızdan ayrıldı ama tasarımlarının yer aldığı filmleri hala bizimle. Ve dostlar diyebilirim ki, şu sıcak yaz günlerinde Donati'nin tasarımlarıyla dolu iyi bir filmi izlemek limonlu bir gelato yemek kadar keyif verici. Hele ki ikisini aynı anda yapabiliyorsanız, bu dünyada sizden mutlusu yok demektir!

  Casanova - 1976


  Amarcord -1973


  Romeo and Juliet -1968


  Satyricon - 1969



  Flash Gordon - 1980


 

  La vita è bella - 1997



Federico Fellini ve Roberto Benigni ile birlikte;

7 yorum:

ck dedi ki...

Çok güzel yahu!

Ne güzel, sayende kostüm olayına daha dikkat eder oldum filmlerde Clea.

Güzel yazı için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş canım. Dikkat etmediğimi sandığım kostümler meğer ne kadar önemliymiş. Kucaklıyorum...
serap

Clea dedi ki...

Cüneyt,
teşekkürler, filmlerde gözünün takıldığı hoş şeyler olursa söyle:)

Clea dedi ki...

serap,
canım benim ben de sana sarılıyorum, çok!

justine dedi ki...

Ben Juliet'i Lady Macbeth sandım Poliş, hani kırmızılar filan. Oysa kız genç, Lady nereden baksan kadın yani;p Çok yorgunum çok, ondan oluyor bu karışıklıklar sanırım.

Vuslat AKTEPE dedi ki...

Donati'nin tasarımlarına ve yaratıcılıklarına diyecek sözüm yok. (sanki bu yazıyı okuyana kadar onu tanıyormuşum gibi :)bilgece bir karşılama hıh!) Çok ince, bazen çok kaba ama bir biçimi ile kendini dokuya mükemmel bir biçimde uyarlayan tasarımlar. Daha önce de söylemiştim; eğer bir filmde izlerken kostümler gözüme hiç çarpmıyorsa o filmdeki kostümlerin gerçekten iyi olduğu sonucuna varıyorum ben. (Elbette bu dikkat bu bloğu takip etmeye başladıktan sonra gelişti) Donati'nin mevcut kostümleri tüm o uçuk yelpazesine rağmen bir kaçını izleyebildiğim filmlerde hiç dikkatimi çekmemişti. Şimdi yazıyı görüp de caps'lara bakınca kostümlerin ne denli büyülü bir abartılıkla işlendiğini fark ettim. Filmlere o kadar iyi içerlenmiş ki...
Çok güzel bir yazı ellerine sağlık.

Clea dedi ki...

justine,
o yorgun kafayla okursan Kral Lear bile zannedebilirsin:) öptüm canım!

Vuslat,
ah sesini duyduğuma o kadar sevindim ki!!!hem de benim bloğumda ve o güzel, incelikli düşüncelerini söyleyerek. demek ki daha iyisin şimdi.teşekkürler Vuslat güzel sözlerin için.