13 Ocak 2012 Cuma

Kadife+dantel+bebe yaka: Alphaville


Yine çok çok uzun zaman önceden izlediğim bir film ( bir önceki neydi? ) Alphaville, uzun adıyla Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution, izlemeyen biri için uzaktan oldukça karışık bir filmmiş duygusu yaratabilir. Ancak izlenildiğinde görülecektir ki Yeni Dalga ürünü bu film, aslında son derece duygusal bir bilimkurgu-kara filmdir. Karışık ve anlaşılmaz gibi durmasının sebebi Godard'ın anlatım dili. Filmin sonuna kadar gidenler bilecektir ki Alphaville aslında "aşk" hakkında bir filmdir, ya da şöyle demek daha doğru belki de, Alphaville aşk ve diğer şeyler hakkında bir filmdir. İşte filmin içinden aşkın mükemmel bir tarifi; 

Natacha: O zaman aşk ne peki?
Lemmy: Ses tonun, gözlerin, ellerin, dudakların. Sessiz anlarımız, sözlerimiz. Sönen ışık, tekrar yanan ışık. Aramızdaki tek bir tebessüm.

Filmin hafızamın derinliklerinden bu satırlara bundan daha çok gelebilmesi için sanırım Alphaville'i yeniden bir gözden geçirmem gerekiyor ama Anna Karina'nın giydiği elbiseler hakkında konuşabiliriz. Başlıktan da anlaşılacağı üzere Anna Karina filmde bebe yaka ve kollu elbiseler giyiyor. Üzerinde duracağımız iki elbisenin ortak özelliği yaka kısımlarında beyazın ve kumaş olarak dantel ve tülün kullanılmış olması. Film siyah beyaz olduğu için siyah ya da siyaha yakın koyu tonlarda olduğunu düşündüğüm elbiselerin ilkinde yaka kısmında kullanılan dantel, kol kısımlarında da kullanılmış. Bana ilkokul zamanlarımı hatırlatıyor bu elbise. Eğer o eski dantel yakalı siyah önlük zamanlarını yaşayan dönemlerden geliyorsanız, ki ben öyleyim, annelerimizin bu yakalardan çektiklerini de hatırlıyorsunuzdur. Yakalar itinayla yıkanır ve sert olmaları için kolalanırlardı. Bir de bunların kağıt gibi, düz, çok sert olanları vardı. Şimdiki çocuklar ne giyiyor bu arada hiçbir fikrim yok. Evimin çok yakınında bir okul var, yarın kapısında durup bir bakayım bari:)  Diğer elbisenin ise yaka kısmı tülden ve bu tül elbisenin beline doğru devam ediyor. Kanımca iki elbise de çok şık ve sevimli. 60'lı yılların zerafetini yansıtan ve hala çeşitli varyasyonlarını görmeye devam ettiğimiz, edeceğimiz bu stilin çok sayıda seveni olduğuna eminim, Alphaville'in de tabii.


ilham perileri iş başında;
 Alison
 DKNY
 Madeline
 Miss Selfridge
 Topshop
Yumi Eshe
Topshop
 
Lipsy

6 yorum:

Tolga dedi ki...

gerçekten çok şık elbiseler...

Clea dedi ki...

beğendinize sevindim, ben yapmadım ama, olsun:)

Adsız dedi ki...

Polişka, selam!

Seni zahmetten kurtarayım dedim: Hattat Rakım İlkokulu'nda bugün de benim çocukluğumda giyildiği gibi mavi önlük giyiliyor. Sanırım 90'ların başında siyahtan maviye geçiş yapılmıştı. Ben o zamanlar Fevzi Paşa'dan Edirnekapı'daki kahveye, babamın yanına doğru yola koyulurdum. Peder Bey'in her mahallede mesken edindiği bir kahvesi vardır :)

Godard'ın montajcılığını henüz tam olarak idrak edemedim, edince soracağım sana :) -işbu vesile, blogunu sessiz ve keyifle takip ettiğimi bildirmiş olayım.-

C.

Clea dedi ki...

sevgili C.,
buraya uğradığını görmek ne güzel, açıkçası sessiz ve derinden bir takipte olduğunu hiç düşünmezdim, ilgini çekmez diye sanırım:)çok içten söylüyorum çok zarifsin, ki bu bir erkekte bulunması gereken çok önemli bir özellik:p önlük olayına gelince, evet sanırım benim dönemimden sonra maviye geçiş yapıldı ama bence siyah-beyazın kontrastı daha iyiydi. aslına bakarsan okulla ilgili olan bir şeyin "hoş" ve "sevimli" olması beklenemez, o yüzden susuyorum. ileride tekrar beklerim, görüşmek üzere!

justine dedi ki...

Hah ha, C. ve zarafet!;p Şaka yapıyorum, benim sevgilim dünyadaki en zarif erkektir bittabi;))

Laf aramızda beyefendi bloğunu çok beğeniyormuş ve tematik blogları daha anlamlı ve güzel buluyormuş! Gıcık işte;)

Seni öpüyorum Poliş, ve şunları söyleyip gidiyorum; ben Alphaville'i sevmiştim (şimdi bir şey kalmasa da hafızamda) ve Anna Karina pek hoş kadın.

Eline sağlık canım, hoşçakal.

Adsız dedi ki...

Ya inanmıyorum, gerçekten uzun bir yorum yazdım sana ve gönderemedim sanırım. Kayboldu yorum ya! Sinir oldum cidden. Tekrar da yazamam, toplanmalıyım yarın Samsun'a geçiyorum. Çok öptüm seni Clea.
serap